Om Dubrovnik

Dubrovnik är en underbart charmig liten kuststad i den södra delen av Kroatien. Staden ligger intill Adriatiska havet och har ca 50 000 invånare, och har de senaste åren blivit en mycket populär turistort. Dubrovnik är kanske Kroatiens främsta turistmål, och det finns mycket som talar för det. Dubrovnik är välkänt för sin vackra arkitektur och för sin mysiga och välkomnande atmosfär.

Historia

Ungefär 300 f.Kr grundades Dubrovnik av romer och någon gång runt Jesu födelse skapades det som idag är huvudgatan i staden. Mellan 1991 och 1995 bombades staden svårt under det kroatiska självständighetskriget. Sedan dess har Dubrovnik nästan helats fullt, men du kan se krigets spår runt om i staden om du tittar noga. En flera meter tjock mur från 1400-talet omringar staden och ger staden en karaktäristisk stadsbild. Sedan 1979 finns Dubrovnik med på UNESCOs lista över världsarv.

Klimat och geografi

Klimatet är typiskt för Medelhavet och ger Dubrovnik en hög andel soltimmar. Vintrarna är milda och regniga, medan somrarna är varma och torra. Buravinden blåser in kall luft längst med den adriatiska kusten mellan oktober och april, och det är relativt vanligt med åskväder året runt. Temperaturen uppgår under sommaren till maximalt ca 29 grader, men vill du ha det lite svalare är våren betydligt behagligare med temperaturer mellan 20 och 28 grader. Längst med Kroatiens kust ligger det mängder med öar, och därför har landet fått smeknamnet ”de tusen öarnas land”. Kroatiens skärgård är otroligt vacker och att ta sig runt med båt är en stor upplevelse.

Flyg och boende

Den officiella flygplatsen heter Dubrovnik Airport och ligger ca 20 km söder om staden. Det går flyg från Sveriges största städer till Dubrovnik med bl.a. SAS och British Airways. Taxi till och från Dubrovnik Airport går på ca 220 kuna (320 kronor), och tar du bussen kostar det ca 35 kuna (50 kronor).

De behöver ha giltigt pass och försäkring för att ta dig in i Kroatien (EU-land). Observera att det är obligatoriskt att ha med sig försäkring. Du kan föra utländsk valuta in och ut ur landet, och du behöver inte betala tull för personliga tillhörigheter.

Resa med barn

Kroatien och Dubrovnik lämpar sig utmärkt som semestermål för barnfamiljer. Det finns flera alternativ på bra barnvänliga hotell i Dubrovnik, staden i allmänhet erbjuder många aktiviteter för hela familjen.