Mat & Dryck

Det finns ett stort utbud av restauranger i Dubrovnik och många av dem erbjuder en liknande meny som vanligtvis består av fisk, skaldjur eller kötträtter. Maträtterna håller vanligtvis mycket hög kvalité och är för det mesta nyttiga. Undvik turistfällorna längs de populäraste turistområdena så slipper du betala dyrt för medelbra mat.

Det finns även flera lyxigare restauranger som serverar högklassig mat med höga gastronomiska ambitioner. Priserna är självklart höga på dessa ställen, men det gäller även överlag för hela Dubrovnik. Det är relativt dyrt att äta i staden och det kan vara svårt att hitta ett prisvärt mål.

Under lågsäsongen vilket brukar vara runt november till mars stänger nästan alla topprestauranger och då gäller det att passa sig ännu mer noga så man inte hamnar på någon av de öppna turistfällorna. De populäraste restaurangerna i staden är för det mesta fiskrestauranger.

Kroatien har inte direkt någon gemensam matkultur utan varje område i landet har sin egen matkultur. Det är därför maten är kallad ”maten från regionerna”. Det kroatiksa köket har genom historien blivit inspirerad av bl.a. ungersk, turkisk, grekisk och italiensk matkonst.

Dubrovniks maträtter

Matlagningen i Dubrovnik består till stor del av färsk mat och inte så mycket kryddor. Staden är känd för sin matkultur då många maträtter bara finns i Dubrovnik. Några av dessa rätter är zelena menestra, pasticada och dubrovacka rozata.

Dryck

Den populäraste starka alkoholdrycken i Kroatien är hemmagjord rakija. Det är en mycket stark dryck gjord på frukt som t.ex. sljivovica (plommon), loza (vindruvor) och orahovica (valnötter). Det finns även många riktigt bra lokala viner och de är ofta väldigt billiga.