Frågor & Svar

Undrar du något om Dubrovnik eller inför din resa dit? Vi hjälper dig med dina frågor! Här publicerar vi de vanligaste frågorna vi fått från våra besökare tillsammans med svar.

Är elen som i Sverige? Är det samma eluttag i Kroatien??
Elektriciteten är densamma som i Sverige 220V, 50hz. Även eluttagen är likadana.

Hur fungerar det att ringa hem till Sverige under vistelsen?
Eftersom Kroatien är medlem i EU så ringer och SMS:ar du till samma kostnad som om du vore i Sverige. Däremot så kan du ha mindre surf än vad du har hemma i Sverige, allt beroende på vilket mobilabonnemang du har. Enklast är att jämföra de olika mobilabonnemangen på exempelvis https://abonnemang.se/mobilabonnemang

Vilket statsskick har Kroatien?
Kroatien är en demokratisk republik sedan 1990. Parlamentet är folkvalt och har flera politiska partier representerade.

Är Dubrovnik är en säker stad?
Ja, Dubrovnik är en säker stad men återhämtar sig fortfarande från inbördeskriget, och det finns idag ännu vapen kvar sedan dess. Det finnas risk för stöld och rån i Dubrovnik, varför du inte ska gå ensam på kvällar och nätter. I folktäta områden i staden finns det risk att råka ut för ficktjuvar. Det är också värt att nämna att gatorna i Dubrovnik kan vara riktigt hala p.g.a. nedslipningen av skosulor genom århundradena.

Går det att ta ut kontanter enkelt?
I Gamla Stan finns det relativt gott om bankomater, men utanför Gamla Stan är det glest. Det är bättre att växla pengar hemma i Sverige och ta med dig kontanterna till Kroatien. Kort går bra att använda i de större butikerna, men undvik att använda det i mindre butiker som inte ser riktigt pålitliga ut.

Hur är det med klädetikett?
Det skiljer sig inte märkbart från Sverige så du kan tillämpa samma etikettregler som här. Det betyder att du går på restaurang hel och ren och med långbyxor och skjorta. Gör inte din shopping i bikini eller badbyxor direkt från stranden utan klä dig efter situationen.

Hur är sjukvården?
Den är helt klart godkänd men under svensk standard. Skulle något mot förmodan hända behöver du dock inte oroa dig för sjukvården, den är för det mesta mer än tillräckligt bra.

När blev det fred i Kroatien?
1995 slöts det fred i Kroatien med hjälp av Daytona-avtalet. Sedan dess har landet haft en stabil uppgång och återhämtningen har varit bra. Men landet kämpar fortfarande att komma ikapp sina grannar i väst.

Har ni mer uppgifter om tillgängligheten för funktionhindrade i Dubrovnik?
Eftersom Dubrovnik är en världsarvsstad innehållande gamla medeltida
stadsdelar är en stor del av gator och byggnader inte anpassade för
funktionshindrade. Det behövs därför någon form av assistans för att ta sig
fram i de områdena. Det finns dock många hotell i alla klasser, och alla
slags butiker och restauranger, som är helt anpassade för funktionshindrade.
Men som sagt, vi rekommenderar att du har någon form av assistans p.g.a.
stadens allmänt gamla arkitektur.

Hur långt är det till flygplatsen från Dubrovnik?
Flygplats heter Cilipi och ligger ca 18 km utanför Dubrovnik. Flygbussar går till och från Dubrovnik och restiden är cirka 20 minuter. Flyg och tidtabeller kan ses på flygplatsens officiella hemsida: Airport Dubrovnik

Vilken valuta används i landet?
Kroatiens valuta heter Kuna (Kn). 1 kuna är uppdelad i 100 lipa. För aktuell valutakurs gå in på Forex hemsida